Friedels leesautobiografie

Mijn 'lees stamboom'


Kleuter- en kindertijd


Toen ik nog klein en onwetend was van de mooiheid van literatuur werd er voor mij voorgelezen. Alhoewel ik meer naar films keek toen ik jong was, interesseerde literatuur mij ook al zeer veel. Ik prefereerde de boekjes van 'Plop' , 'Prinses Prot' , 'De mooiste vis van de zee' , 'Nijntje' , 'Kleine Beer' , 'Tik Tak' , 'Hopla' en 'Musti'. In de kleuterschool was een deel van het leerproces dat de leerlingen van de basisschool ons kwamen voorlezen. Ik keek op deze leeftijd liever naar televisieprogamma's en kinderfilms, maar als ik bij mijn grootouders ging slapen werd er zeker en vast voorgelezen! 

Basisschool

Snel liet ik het kinderlijke achterwege en werden er meer realistische dingen voor mij voorgelezen. Toen ik een jaar of zes was, had ik de draad te pakken. Ik hield van de boekjes van Annie M.G. Schmidt,  waar er dan ook films van ontstonden. 'Otje' was mijn persoonlijke favoriet. Strips begonnen mij ook te interesseren. Ik las, om eerlijk te zijn, alleen maar 'Jommeke'. Mijn mama vond de boeken van 'Heksje Lily' zeer tof, dus deze moest ik natuurlijk ook lezen. Zelf was ik hier geen fan van. Mijn papa had en heeft honderden films. Ik keek en las 'Otje' , 'Pluk van de Pettenflet' , 'Emiel en de Soepkom' , 'Knofje' , 'Kikkerdril' , 'Pietje Bell' , 'Iep' , 'Pippi Langkous' , 'Wallace and Gromit' , 'Ibbeltje' , 'Het Zakmes' , 'Pettson en Findus' , 'Bratz' , 'Dag Sinterklaas' , 'Bassie en Adriaan' en nog veel meer. Zelf ging ik ook zeer graag naar musicals kijken met mijn oma. Toen ik naar de bibliotheek ging, mocht ik al snel mijn eigen boekjes uitkiezen. Ik kreeg toen een rugzak van mijn mama mee en mocht deze vullen met tien boekjes. Natuurlijk wist ik totaal niet hoe de bibliotheek in elkaar zat en nam ik boeken die nog niet voor mij bestemd waren. Ik keek altijd uit naar roze boekjes, want op die leeftijd was roze natuurlijk 'het' kleur. De boekjes van 'Tiny' vond ik het allerleukst toen ik acht jaar was. Toen begon ik 'Het Leven Van Een Loser' te lezen en 'For Girls Only'. Als ik daar nu op terug kijk vind ik het maar niets! 
Strips bleven mijn favoriet.

De eerste en tweede graad van het secundair onderwijs

Toen ik in het middelbaar aankwam was ik helemaal overdonderd van strips. Ik las toen 'Jommeke' , 'De Rode Ridder' , 'F.C. De Kampioenen' , 'Dance Academy' , maar 'Suske en Wiske' vond ik helemaal niets. Op deze leeftijd ben ik mij nog meer gaan verdiepen in de wereld van muziek. Ik ben op jonge leeftijd begonnen met notenleer en piano lessen aan het Conservatorium van Oostende. Hier werd ik al snel bewonderd door mijn leerkracht en daar was ik natuurlijk ook zeer trots op! Ik hield totaal niet van de popmuziek die toen gemaakt werd, wat ik nu ook nog altijd verschrikkelijk vind. Ik begon biografieën te lezen van onder andere Kurt Cobain, Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Nick Cave, Lemmy, Bowie, Led Zeppelin en nog veel meer. We zijn altijd al een zeer muzikale familie geweest en mijn vader is ook een zeer grote verzamelaar van lp's, cd's, cassettes, boeken en wat je nog allemaal kan bedenken. Mijn huis was en is een klein paradijsje voor mij. In het tweede middelbaar vond ik 'Harry Potter' echt fantastisch. Ik kocht de boeken en las ze wel zeker tien keer. Hetzelfde gold voor de films. Poëzie heeft altijd al mijn aandacht getrokken. Jim Morrison, de zanger van The Doors, is en blijft mijn favoriet. Ik begon mij wat te verdiepen in het mysterieuze en zwarte thema in boeken. Eén van mijn favoriete boeken is 'De Dood Van Bunny Munro' van Nick Cave. Ik begon ook Engelstalige boeken te lezen. Dit waren wederom weer biografieën van muzikanten uit de vorige eeuw. De allermooiste biografie die ik ooit gelezen heb is 'Heavier Than Heaven' die over Kurt Cobain van de band Nirvana gaat. Deze werd oorspronkelijk geschreven door Charles R. Cross. Nirvana heeft altijd al een grote invloed op mij gehad. Heel de grunge beweging heeft mij al altijd geïnteresseerd. Het boek 'Why Go', dat over de band Pearl Jam gaat, is ook één van mijn favorieten. Ik begon talloze documentaires, van funk tot Black Metal, te bekijken. Door deze grote invloed begon ik ook muziek te verzamelen en ook nog meer instrumenten te spelen. Ik bespeel nu met veel trots de piano, gitaar, drums, en een beetje klarinet.
Hierbij werd voor mij dus de wereld van muziek geopend!

De derde graad van het secundair onderwijs


Naast mijn grote muziekverzameling en interesse ben ik mij weer gaan verdiepen in het mysterieuze en zwarte thema. Het boek 'Jaag je ploeg over de botten van de doden' van Olga Tokarczuk is hierbij het perfecte voorbeeld. Het is een ecothriller die zich afspeelt in Polen. Ze wil met dit boek duidelijk maken dat op één af ander moment de dieren wraak zullen nemen op de mensheid. De boeken van Patti Smith vind ik ook zeer mooi. Haar werk is een fusie van rock en poëzie. Het boek die ik persoonlijk het mooist vind is 'Year of the Monkey'. Deze heb ik in het Engels gelezen. Graag zou ik ook nog 'Just Kids' van haar willen lezen. Natuurlijk lees ik nog altijd biografieën zoals 'Liefde & Dood, De Moord op Kurt Cobain'. Ik bekijk al altijd veel documentaires en dit heb ik natuurlijk ook nooit opgegeven. De documentaire 'Montage Of Heck', die wederom weer over Kurt Cobain gaat, is mijn favoriete documentaire over hem. Ook 'Untill The Light Takes Us' die over de band Mayhem gaat is zeker een aanrader. Nick Cave is nog altijd een favoriet. Ik heb onlangs het boek 'And the Ass Saw the Angel' van heb gelezen. Het gaat over een afgelegen dorpje waar een stom en misvormd geboren jongen opgroeit in een heel eigen fantasiewereld. 'Christiane Felscherinow', zowel boek als film vind ik ook prachtig. Ik bekeek en bekijk ook nog altijd veel films zoals: 'Airheads' , 'This Is Spinal Tap' , 'Blair Witch' , 'Eurotrip' , 'Dead Poets Society' , 'Performance' (met Mick Jagger), 'Edward Sissorhands' en nog heel veel andere. Ik weet dat biografieën niet echt onder de wolk literatuur horen, maar veel van deze muzikanten hebben zelf ook boeken en poëzie geschreven die ik ook magisch vind. 


Dit is mijn leesautobiografie! Het begon bij leuke, vrolijke kinderboekjes en eindigt voor nu bij ecothrillers en muziekbiografieën. De keuze in boeken, films en documentaires zal voor altijd een grote hoeveelheid blijven, dus kan ik mij constant bezighouden! 

 Don't forget to Rock And Roll! 🤘

MIJN TOP DRIE


Heavier Than Heaven

-Charles R. Cross-
Dit is een biografie over mijn grootste idool. Het boek heeft mij zeer aangesproken. Ik wou meer te weten komen over zijn leven en de band Nirvana. Het boek heeft me zo emotioneel geraakt dat deze op nummer één komt te staat.

De Dood Van Bunny Munro

-Nick Cave-
Het eerste 'echte' boek waar ik op zat te wachten om te lezen. Nick Cave is de favoriete artiest van mijn vader en hier ben ik dan ook mee opgegroeid. Zijn mysterieuze boeken vind ik perfect om zelf te lezen, daarom staat deze op nummer twee.

Otje

-Annie M.G. Schmidt-
Mijn favoriete boek uit mijn kindertijd! Zowel serie als boek vind ik helemaal geweldig. Als ik mij tussendoor nog eens verveel, wat niet veel voorkomt, zou ik zeker dit boek nog eens durven lezen. Deze verdient zeker en vast nummer drie!

Geen drumsticks werden gebroken bij het maken van deze site.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin